Mykoherbals Sp. z o. o. z siedzibą w Plewiskach została zawiązana w 2022 r. celem opracowywania i wprowadzania na rynek innowacyjnych produktów na bazie grzybów leczniczych, ziół i owoców, o wysokich parametrach funkcjonalnych i jakościowych. Misją spółki jest wdrażanie innowacyjnych rozwiązań, zarówno w zakresie innowacji produktowych jak i technologicznych, prowadzenie prac badawczych z wykorzystaniem nowoczesnych technik i narzędzi oraz wprowadzenie praktyk projakościowych. Powyższe cele są realizowane dzięki zaangażowaniu zespołu pasjonatów, którzy potrafią docenić i wykorzystać właściwości prozdrowotne związków naturalnie występujących w roślinach i grzybach. Poza bogactwem witamin i minerałów, rośliny oraz grzyby, stanowią źródło niezwykle cennych składników o potencjale antyoksydacyjnym, które chronią komórki przed stresem antyoksydacyjnym, zawierają związki regulujące i wspierające funkcjonowanie organizmu.

Przykładem naturalnie występujących związków o unikalnych właściwościach regenerujących układ nerwowy są hericenony i erinacyny zawarte w owocnikach soplówki jeżowatej, które mogą wspierać terapię chorób neurodegeneracyjnych takich jak choroba Alzheimera, Parkinsona, czy stwardnienie rozsiane. Z uwagi na trudności związane z terapią tych chorób oraz znaczne ograniczenie funkcjonowania osób chorych i ich rodzin, spółka Mykoherbals od początku swojej działalności skupiła się na pracach badawczych dotyczących opracowania metodyki otrzymywania preparatów o wysokiej zawartości hericenonów i erinacyn. Proces ten wymaga wykonania szerokiego spektrum badań, w tym zarówno wytypowania odmian soplówki jeżowatej, ustalenia warunków uprawy, składu podłoży, ale też optymalizacji samego procesu ekstrakcji, co w znacznym stopniu ułatwi pomoc przyznana przez ARiMR. Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu posiada doświadczenie w zakresie realizacji projektów naukowo-badawcza oraz komercjalizacji ich wyników. Instytut Nauk o Jakości, którego pracownicy są bezpośrednio zaangażowani w realizację prac badawczych dotyczących oceny parametrów funkcjonalnych i jakościowych owocników soplówki jeżowatej oraz przygotowanego z nich suszu, prowadzi wieloletnie badania dotyczące przyrodniczych, środowiskowych, społecznych oraz ekonomicznych aspektów jakości. Badania te obejmują projektowanie, kształtowanie oraz ocenę i ochronę jakości żywności we wszystkich fazach cyklu życia, z uwzględnieniem potrzeb konsumentów i wpływu na środowisko. Realizowane prace naukowe mają charakter interdyscyplinarny, obejmują zagadnienia z zakresu nauk o zarządzaniu i jakości, technologii żywności i żywienia, inżynierii materiałowej, inżynierii chemicznej i chemii. Tematyka badań wpisuje się w aktualne trendy w nauce, dotyczy ważnych problemów gospodarczych i społecznych m.in. związanych z rozwojem zrównoważonej produkcji i konsumpcji, gospodarki o obiegu zamkniętym, Przemysłu 4.0 i Jakości 4.0. Instytut dysponuje nowoczesnymi laboratoriami wyposażonymi w unikatową aparaturę badawczą. Badania realizowane są we współpracy z wieloma ośrodkami naukowymi krajowymi i zagranicznymi. Instytut współpracuje z przedsiębiorstwami oferując wsparcie i konsultacje w zakresie prac badawczo-rozwojowych, wykonywanie badań i ekspertyz oraz realizację szkoleń. W tym zakresie w okresie 01.01.2010-31.12.2014 uczestniczył w realizacji projektu „Nowa żywność bioaktywna o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych” (projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, http://bioaktywnazywnosc.pl/). Prowadzone badania dotyczyły m.in. możliwości wykorzystania ekstraktów roślinnych jako dodatków podnoszących funkcjonalność prozdrowotną, jakość mikrobiologiczną oraz walory sensoryczne żywności. Z kolei ze środków Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020 w okresie 01.12.2019-20.05.2020 był finansowany projekt pt. „Opracowanie nowego wyrobu w postaci opakowania funkcjonalnego na bazie żelaza o właściwościach hamujących rozwój drobnoustrojów przeznaczonego do pakowania sera twarogowego”, którego rezultat jest obecnie wdrażany do praktyki gospodarczej. Pracownicy jednostki, którzy uczestniczą w realizacji projektu od wielu lat prowadzą badania dotyczące monitorowania właściwości antyoksydacyjnych żywności oraz jej wzbogacania o dodatki wykazujące oddziaływanie prozdrowotne, oznaczania jakości mikrobiologicznej produktów spożywczych oraz badania możliwości zastosowania naturalnych związków ograniczających namnażanie drobnoustrojów. W tym celu dotychczas badano możliwości wykorzystania ziół, ekstraktów z owoców oraz z produktów odpadowych przemysłu spożywczego, np. wytłoków z aronii. Wyniki badań zostały opublikowane w prestiżowych międzynarodowych czasopismach naukowych oraz są przedmiotem wielu patentów. Gospodarstwo rolne pana Mariusza Mulka, położone jest w województwie lubuskim, gmina Kolsko, miejscowość Konotop. Pan Mariusz Mulka przejął gospodarstwo rodzinne w 2009 roku, powiększył je i zmodernizował. Gospodarstwo złożone jest z 10 ha ziemi ornej, 20 ha łąki oraz 3,5 ha lasu. Gospodarstwo nastwione jest na produkcję roślinną. Na gruntach ornych uprawiane jest żyto, owies, pszenica i pszenżyto. Siano z łąk odbierane jest przez zaprzyjaźnione konne szkółki jeździeckie. Dodatkowo trzy lata temu powstała plantacja ogórka gruntowego, jak również uprawa tunelowa pomidora gruntowego i innych warzyw. Od dwóch lat na terenie gospodarstwa rozwija się szkółkarstwo na potrzeby rynku ogrodniczego.